У свијету се све чешће дешавају елементарне непогоде од којих све већи број људи страда. У вези наведеног, генерални секретар УН Бан Ки-мун рекао је да је тајфун „Хаијан“ који је на Филипинима усмртио неколико хиљада људи примјер климатске промјене и да треба да послужи као упозорење човјечанству. Према његовим ријечима, свијет се суочава са „кризним периодом“, будући да су у току дискусије о споразуму за смањење гасова који узрокују ефекат стаклене баште, а који би требало да буде потписан 2015. године. „Све указује на то да је велики број људи на нашој планети који вјерују да имају двије Земље. Видели смо шта се десило на Филипинима. То је хитно упозорење и примјер како промјена временских услова и климе утиче на све нас на Земљи“, нагласио је Мун. Према подацима УН, на Филипинима је погинуло 4.460 људи, док је за 2,5 милиона неопходна хитна помоћ у храни, након што је ту земљу 8. новембра захватио тајфун „Хаијан“.

Слични догађаји, нешто мањег интензитета, се дешавају код нас или у непосрендом окружењу, као што је олујни вјетар у Хрватској, који је изазвао хаос у Хрватској. Оркански вјетар узео је и прву жртву након што се обрушило стабло и у Вараждину убило једног мушкарца, док је у Ријеци због буре повријеђено 20 особа.

О томе колико је невријеме у неким дијеловима земље било снажно свједочи и призор из Ријеке, гдје је камера снимила ватрогасца ког је вјетар понио заједно са дијелом лименог крова и бацио га на оближњу зграду. Такође је и четрдесетшестогодишњи мушкарац погинуо је на фарми крај Новог Марофа у Вараждинској жупанији, када је на њега пало стабло које је срушио јак вјетар. Сем наведеног, већи број људи је настрадао теже или лакше, а дио града је остао без струје.

Орканска бура руши стабла и стубове, подиже кровове, разбија аутомобиле и прозоре, па из Хитне службе и ватрогасних јединица поручују грађанима да без преке потребе не излазе из кућа.

Из напријед наведених разлога, јако је битно да се донесе (изради) План заштите и спасавања од елементарних непогода и других несрећа, а све у циљу превенције несрећа и заштите становништва.

Планом заштите и спасавања планирају се превентивне и оперативне мјере за спречавање и смањење посљедица елементарних непогода, удеса и катастрофа, као и снаге и средства заштите и спасавања, организација дјеловања у ванредним ситуацијама у циљу заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара и обезбјеђења основних услова за живот.

План заштите и спасавања је основни плански документ чији је циљ утврђивање задатака свих субјеката заштите и спасавања, планско и организовано ангажовање капацитета, усклађивање активности у спровођењу мјера и задатака заштите и спасавања.

План заштите и спасавања у Републици Српској израђује Институт заштите, екологије и информатике, Бања Лука, за правна лица.