Извор: Глас Српске 06.10.2010

 

 

Најмање 20 одсто становника центра града свакодневно је изложено буци возила, која доводи до поремећаја у кардиоваскуларном и нервном систему, омета одмор, ремети сан, узрокује
главобољу и смањује радну ефикасност.
Рекао је ово „Гласу Српске“ директор бањалучког Института за заштиту, екологију и информатику Предраг Илић.

– То су резултати истраживања које смо спровели недавно. Бука и загађење ваздуха у урбаном подручју представљају велики проблем и неопходно је приоритетно спровести одређене мјере, као што су потпуно регулисање заштите животне средине у складу са захтјевима Европске уније, као и
одговарајућих подзаконских аката – истакао је Илић.
Према његовим ријечима, истраживања су показала да су најкритичнији дијелови на подручју града управо улице са великом фреквенцијом моторних возила.

 
– Овим истраживањима су били обухваћени Булевар Живојина Мишића, улица Краља Петра Првог Карађорђевића и Булевар цара Душана поред градске болнице, гдје је у вријеме мјерења за 15 минута улицом у дневном периоду прошло око 300 моторних возила. То су најкритичнији дијелови града – појаснио је Илић.

Из Одјељења за инспекцијске послове у Aдминистративној служби града казали су да се највећи дозвољени ниво спољне буке за чисто стамбене објекте, васпитно-образовно подручје, здравствене
институције, јавне зелене и рекреационе површине креће од 55 децибела за дан до 45 децибела за ноћ.

 
– За трговачко, пословно и стамбено подручје уз саобраћајне коридоре ове вриједности се крећу од 60 децибела за дан до 50 децибела за ноћ – истакла је еколошки инспектор овог одјељења Татјана Нишић. Она је рекла да се дозвољени нивои буке морају узети у обзир и код издавања грађевинских и употребних дозвола, те код инсталирања постројења и уређаја који својим радом изазивају буку.

 
– Свако прекорачење дозвољених нивоа буке подразумијева забрану рада извора буке или коришћења простора у којем бука настаје. Санација стања ће се увијек извршити на рачун починиоца неадекватних радњи, као што су пројектанти, извршиоци мјерења буке, органа који је издао дозволу или рјешење без одговарајуће техничке документације – рекла је
Нишићева.
Пензионер Вељко Милић (65), који живи у бањалучком насељу Булевар цара Душана, казао је да по читаву ноћ не може заспати од буке која долази споља.

 
– Жалили смо се разним институцијама, али нико нема ту могућност да нам обезбиједи мир у овом случају – пожалио се Милић. 

Казне 

Помоћник начелника Комуналне полиције Неђељко Радуловић казао је да их Бањалучани често зову због прекомјерне буке, али углавном оне из кафића.

 
– Одлуком о раду угоститељских објеката налаже се да се послије 22 часа не смије чути бука из ових објеката. Уколико дође до кршења прописа, плаћа се казна од 5.00 до 7. 000 марака ако се ради о самосталној угоститељској радњи, док су власници локала дужни да плате од 300 до 1.000 марака – рекао је Радуловић.