Извор: Глас Српске (www.glassrpske.com) 05.04.2009.

Интензитет буке на подручју града већи је за око 20 одсто од дозвољеног нивоа, који је прописан Правилником о дозвољеном интензитету звука и шума, показала су истраживања Института за заштиту и екологију Бања Лука. Дипломирани инжењер машинства Мирослав Рачић рекао је да су најкритичнији дијелови града, када је у питању прекомјерна бука, улице са великом фреквенцијом моторних возила, која представљају један од озбиљнијих друштвених проблема у бројним земљама.

 

  

– Истраживања су показала да је интензитет буке већи од дозвољеног у просјеку за 20 одсто. Институт је ниво буке мјерио на Булевару Живојина Мишића, у улици Краља Петра Првог Карађорђевића и на Булевару Цара Душана поред градске болнице. Истраживање је показало да током дана за 15 минута улицом прође око 300 возила – истакао је Рачић. Према његовим ријечима, Институт није мјерио ниво буке за потребе градске управе јер немају сарадњу са градом када су у питању пројекти у вези са буком.
– На тендерима за мапирање мјеста буке у граду, Институт није прошао тако да нисмо упознати да ли је то покренуто са мртве тачке. Сматрамо да је потребно извршити мапирање јер би се тиме и градске власти упознале са проблемима које изазива прекорачење нивоа буке – рекао је инжењер Рачић. Прекомјерна бука у граду штетно дјелује на здравље људи, као и на психофизичке активности.
-У Институту за заштиту и екологију нагласили су да је неопходна израда мапе буке која даје основне податке за потребна истраживања и праћење у подручју заштите од буке, изложености буци, поремећајима у вези са здравственим аспектима буке као и нових облика и мјера заштите од буке. 
– Истраживања су спроведена у оквиру актуелног пројекта под називом „Стратегија смањења буке као фактора заштите здравља становништва и унапређивања животне средине градова“. Пројекат финансира Министарство науке и технологије РС – истакао је Рачић.

Комунална бука

Бука у животној средини назива се још и комуналном буком која подразумијева буку која влада у стамбеним зградама и насељима.

– Она обухвата буку промета, производних, угоститељских и спортских дјелатности, као и буку градилишта и грађевинских машина – појаснио је Рачић.