Извор:
Глас Српске (http://www.glassrpske.com) 19.04.2010

БАЊА ЛУКА – Прашина и пепео који се шире Европом послије ерупције вулкана на Исланду, а који су стигли и изнад БиХ, неће утицати на здравље становништвау Српској и региону, потврдио је министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић.

– У контакту смо са надлежним европским и свјетским здравственим институцијама које се баве овом проблематиком и, према нашим сазнањима, нема готово никакве бојазни да та врста прашине може утицати на здравље људи, посебно не у нашем региону, гдје ће је бити у веома малим концентрацијама – рекао је Шкрбић, преноси Срна.

Директор Института за заштиту, екологију и информатику РС Предраг Илић казао је да честице вулканског пепела са Исланда могу штетно дјеловати на здравље људи.

– То се првенствено односи на респираторне системе, али то не би требало проузроковати дуготрајне посљедице, јер се не очекује већа емисије загађења и те честице немају превише загађујућих материја – истакао је Илић и додао да се ради о веома ситним честицама које могу утицати првенствено на старије особе и плућне болеснике.

Коментаришући изјаве свјетских пољопривредних стручњака да је вулканска прашина добродошла једино пољопривредним усјевима, Шкрбић је рекао да је позната чињеница да је вулкански пепео хранљив за земљу.

Шеф Завода за стрна жита Пољопривредног института РС Драган Мандић рекао је за „Глас Српске“ да облак вулканске прашине може штетно дјеловати на биљни свијет.

– Уколико на земљиште честице вулканског пепела падну у чврстом стању, могу проузроковати оштећење, али се биљка касније може обновити. Ако се тај пепео помијеша са падавинама, онда можемо очекивати киселе кише, које су код нас падале и раније – појаснио је Мандић и додао да честице код воћних врста могу проузроковати слабију оплодњу по стаблу.

Из Хидрометеоролошког завода ФБиХ потврдили су да се већа концентрација честица пепела може очекивати сутра.

– Ако буде падавина, то ће бити жута киша. Због сумпор-диоксида у облаку могуће је да киша буде киселија – саопштили су из ХМЗ ФБиХ, пренијеле су агенције.

Начелник сектора за метеорологију у Републичком хидрометеоролошком заводу Српске Игор Ковачић истакао је да је прерано причати о томе како ће се ерупција и пепео одразити на климатске промјене.


Аеродроми

Ваздушни простор изнад БиХ јуче је у потпуности отворен, али су и даље отказани летови ка западној и сјеверној Европи, изјавила је агенцијама портпарол сарајевског аеродрома Едита Сулејмановић.

– Јуче ујутро је из Сарајева одлетио авион за Загреб, док су отказани летови ка Београду, Цириху, Бечу, Гетеборгу, Минхену и Франкфурту – рекла је Сулејмановићева.

Са бањолучког и мостарског аеродрома јуче нису регистровани поласци и доласци авиона.

Авио-саобраћај београдског, загребачког и црногорских аеродрома такође функционише, али се летови према западној Европи не обављају.