У класу пожара F спадају пожари биљних и животињских уља и масти. Пожари масти и уља имају врло важну улогу када се посматра заштита од пожара.

Поред већ познатих класа пожара:

 • класа пожара А – пожари чврстих материја
 • класа пожара B – пожари течних материја и материја које постају течне
 • класа пожара C – пожари гасова
 • класа пожара D – пожари метала
 • класа пожара Е – пожари на уређајима и инсталацијама под електричним напоном,

Класа F односи се на пожаре биљних или животињских уља и масти у уређајима за пржење са уљима и мастима као и другом кухињском опремом.

Разлог ове подјеле лежи у томе, да ови пожари принципијелно припадају класи пожара B, али с обзиром на посебне опасности и начин гашења који одговарају овој врсти пожара, сврставају се у засебну класу јер:

 • пожари уља развијају се експлозивно ако се гасе водом и
 • уља се у пожарима понашају као самозапаљива течност.

Пожари стамбених објеката су веома чести, а основни узрок је људски фактор. Прегријана маст се може запалити. Пожари масти су најчешћи узроци кухињских пожара. Сваке године више десетина људи погине у пожарима у становима. Кухиња може представљати опасност од пожара. Много пожара почиње на шпорету. Чест узрок пожара је кад испари сва течност приликом кувања. Маст или уље почињу горити при високим температурама, као и стеарин. Зато немојте ништа остављати да се кува на шпорету када нисте у кухињи. Препоручљиво је инсталирати тајмер који прекида струју на шпорету и апарату за кување кафе. Осим тога препоручљиво је покушати одржавати кухињски вентилатор у што чистијем стању у циљу смањења опасности од пожара у кухињи, јер су масноћа и чађ лако запаљиви.

ОПАСНОСТИ И МЕХАНИЗАМ КИПЉЕЊА ПРИ ПРОДОРУ ВОДЕ

Опасности при продору воде у врело уље су велике. Услијед продора воде у врело уље експлозија је готово тренутна, реакција је изразито бурна, долази до превеликог прскања и кипљења врелог уља. Приликом кипљења може да дође до паљења просторије, затим да се пожар прошири на цијели објекат. Велику опасност представља покушај гашења пожара уља водом са мале удаљености, што доводи до бурне реакције, тј. експлозије која може да запали особу или да јој нанесе велике опекотине. Пламиште масти доста је високо и креће се од 180 до 260 ºC. Кључала уља у лонцу или фритези пале се у интервалу од 280 до 360 ºC температура која затим развија пожар врло брзо достиже и вредност од 500 до 700 ºC. Инстиктивно многи људи покушавају такав пожар гасити с водом, међутим тада долази до тзв. ,,експлозије масти“.

При мијешању двије течности чије су температуре кључања различите, ако је течност са вишом температуром кључања загријана значајно изнад температуре кључања течности са нижом температуром кључања, при одговарајућем опсегу ће експандирати експлозивно.

Вода се не веже са уљем, због различите специфичне тежине вода тоне а уље плива на површини. Како вода на 100 ºC прелази у пару, долази до удара при наглом порасту запремине воде. При томе из 1 l воде може настати до 1700 l водене паре. Експлозивна лопта има енормну величину већ при малим количинама уља: 2 l уља и 1 l воде дају ватрени стуб висок око 3 m и пречника 2-3 m. Ово ширење пламена води неизбјежно до ширења пожара на цијели простор и готово увијек до врло тешких опекотина код особа које су покушале гасити пожар.

СРЕДСТВА ЗА ГАШЕЊЕ

Апарати за гашење често садрже средства за гашење које је предвиђено за гашење више класа пожара. Употреба неприкладних средстава за гашење пожара масти током протекли деценија довела је до многих несрећа са повријеђеним особама. Стога су стручне асоцијације у Европи спроводиле испитивања и тестирања ватрогасних апарата намијењених за гашење пожара у кухињама и ресторанима (нпр. тест који је 1999. године провео BNG – Berufsgenossenschaft Nahrungsmittel und Gaststatten). Ова испитивања утврдила су да ниједно до тада нормирно средство за гашење није прикладно за ту намјену.

Специјални покривачи и поклопци

Покривачи се могу користити уколико се натопе водом. Противпожарно ћебе је произведено од стаклених влакана (100 % без азбеста), издржава температуре и до 550 ºC. Поклопци могу бити од користи уколико се искључи напајање топлотном енергијом и стави поклопац на запаљено уље.

CO2 – апарати

Иоако су до сада препоручивани CO2 апарати за гашење пожара, они нису у стању да угасе пожаре масти дјелотворно. Приликом пожара фритеза може доћи до гашења пламена, али на кратко. Међутим, због високог топлотног потенцијала уља долази увијек до поновног паљења.

Апарати за гашење аеросолом – S апарат

При употреби тог апарата мора се знати да се млазом праха може испрскати горуће уље по цијелом простору. Млаз праха не смијемо усмјерити директно у пламен, већ су у волумену пламена треба унијети само облак праха. Прах дјелује тако што ствара „прашкасти зид“ и прекида процес горења, призводи се на бази натријум-бикарбоната, и није отрован. Проблем представља чишћење опожареног простора послије гашења са прахом.

Калијум карбонат (калијумова со)

Калијум карбонат је веома добро средство за гашење пожара масти и јестивог уља. То је безбједан производ који је једноставан за руковање у хитним случајевима. Калијум карбонат снижава температуру пожара испод температуре паљења. Када калијум карбонат дође у контакт са запаљеним уљем, оно ствара хемијску реакцију у којој запаљено уље претвара у незапаљив материјал. Није токсичан, безопасан је за човјека и његову околину. Не оставља никакве трагове након употребе. Постоје разни типови апарата са калијумовом соли. Најупотребљивији су ручни распршивачи аеросола.

Апарати са пјеном

Како у пјени има воде она ће се ширити експлозивно у пару, па се постижу слични ефекти као при гашењу водом. То је мотивисало стучне организације, техничке комисије и произвођаче апарата да покрену поступак за дефинисањем апарата који ће ефикасно гасити пожаре масти и уља. У зависности од произвођача постоје разни типови и називи тих апарата „ANSULEX“, „NAFFACO“, и други. На тржишту се углавном појављују тип 3 kg и од 6 kg. Способни су да угасе пожар од 75 l  уља. Спречава поновно паљење уља, има расхлађујући ефекат, хемијски реагује са уљем тако што уље претвара у незапаљиво, у облику сапунасте пјене, заптива површину горења. Једноставно се чисти простор након употребе тих апарата. Веома је еколошки, не загађује животну средину, није штетан по здравље. Због свог састава хемијског средства не представља хигијенску забринутост.

САВЈЕТ

Код пржења, при појави пожара, поступити на сљедећи начин:

 • искључите плин и/или струју на шпорету
 • заштитите руке, главу и откривене дијелове тијела
 • прекријте пожар поклопцем, ватроотпорним покривачем, или навлаженом памучном или вуненом крпом
 • не уливајте воду у вруће уље, ТО ЈЕ ВРЛО ОПАСНО – доћи ће до распрскавања горуће масти и уља и проширења пожара! Обично тада настају и тешке опекотине за особе у близини
 • када сте угасили ватру не дирајте ништа док се не охлади

Код спречавања пожара препоручујемо сљедеће мјере:

 • поставити тајмер. Лако је заборавити искључити шпорет а многи пожари тако и избијају.
 • не стављајте никакве ствари на шпорет и нек Вам пређе у навику да проверите да ли је шпорет искључен. Можете прикључити тајмер и на друге термичке електричне апарате. У том случају ће се струја аутоматски искључити послије одређеног времена, уколико би заборавили да искључите такав апарат.
 • фритезу темељно осушити, па тек тада стављати уље
 • уља и масти не прегријавати
 • повремено мијењати старо и употребљивано уље
 • намирнице које ће се пржити требају бити суве. Уље проливено у капљицама услијед кипљења (испрскано уље) може се упалити на гријачу или другом извору топлоте или изазвати озлиједе – испржити руку.
 • уље и масти при пржењу стално посматрати.
 • поред посуде или уређаја за пржење у близини држати поклопац уређаја.

Превенција заштите од пожара је веома важан фактор, чиме се обезбјеђује спречавање избијања и ширења пожара, а да се у случају избијања пожара ризик по живот и здравље људи и угрожавање материјалних добара као и угрожавање животне средине сведе на најмању могућу мјеру и пожар ограничи на самом мјесту избијања.

Као једна од мјера превенције је обука заштите од пожара, а на основу члана 36. Закона о заштити од пожара (“Службени гласник Републике Српске“, број 71/12), у складу са којим је потребно извршти основну обуку и упознавање са опасностима од пожара и експлозија, поступком у случају пожара, употребом средстава и опреме за почетно гашење пожара као и одговорношћу због непридржавања прописаних и наложених мјера заштие од пожара.

Поред обуке, веома важно је и доношење Правилника заштите од пожара и Плана заштите од пожара за привредна друштва и друга правна лица, државни органи и други органи управе, у складу са законом.

Наведену обуку и израду правилника и плана заштите од пожара обавља Институт заштите, екологије и информатике, Бања Лука, као јавни научноистраживачки институт, чији је оснивач Влада Републике Српске.