У Броду је у понедјељак, 11. фебруара, одржан састанак руководства Рафинерије нафте и представника ресорних министарстава Републике Српске и БиХ са представницима Владе Хрватске, на којем је било ријечи о модернизацији Рафинерије.

Rafinerija Brod

У делегацији из Републике Српске је био министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, помоћник министра за заштиту животне средине Свјетлана Радусин са сарадницима, вд директора Института заштите, екологије и информатике доц. др Предраг Илић, представник Републичког хидрометеоролошког завода Српске, републички еколошки инспектор и др.

Делегацију Савјета министара БиХ предводиоп је министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, а хрватску делегацију министар заштите животне средине Михаел Змајловић.

На састанку, који је организован на захтјев хрватске стране, наглашено је да је у Рафинерији нафте у Броду у посљедње четири године уложено је 50 милиона евра у смањење емисије штетних материја, док ће до 2017. године за ове намјене бити уложено још 70 милиона евра.

Том приликом је заједнички констатовано да се свакодневно прате информације са мјерне станице у Славонском Броду у Хрватској и резултати мјерења које обавља Институт заштите, екологије и информатике, Бања Лука и да концентрације штетних материја за четири године нису биле ни близу оних које према мјерилима Свјетске здравствене организације изазивају негативне ефекте на здравље људи.

Руководство Рафинерије је навело да бродска рафинерија чини максималне напоре да смањи емисију штетних материја и да се не ограничава на дозвољене количине већ иде на њихову потпуну елиминацију.