СИНДРОМ БОЛЕСНЕ ЗГРАДЕ 2

Јавна научноистраживачка установа Институт за заштиту и екологију Републике Српске, Бања Лука препознат је као национални лидер у научној и инжењерској стручности и способности у областима свога дјеловања. Приоритетни циљеви и мисија Института су заштита људског здравља, заштита на раду и заштита животне средине. Предани смо темељним вриједностима науке и струке према највишим стандардима за одрживу будућност. ЈНУ Институт за заштиту и екологију Републике Српске има све потребне сертификате и овлаштења за испитивања хемијских, биолошких и физичких параметара животне и радне средине, а тиме и испитивање синдрома болесне зграде.

Свјетска здравствена организација (World Health Organisation – WHO) је још 1987. препознала и дефинисала синдром болесне зграде (Sick Building Syndrome – SBS), који је директно повезан са квалитетом унутрашњег ваздуха (Indoor Air Quality – IAQ), а карактеристичан је нарочито за нове и реновиране зграде. Здравствени проблеми везани за квалитет унутрашњег ваздуха – тренутни или дугорочни, узроковани су примијењеним грађевинским материјалима, унутрашњом опремом, одржавањем и активностима станара.

Наше научно и стручно дјеловање на пољу испитивања услова радне средине има за резултат објективно мјерљива побољшања. С обзиром да је дужина боравка у кућама и становима уопштено већа, посебно за радно неактивно становништво, већа је и потреба за њиховим бољим здравственим условима. Најновија научна истраживања показују да савремени урбани човјек у затвореном простору проводи 70-90% укупног времена, а доказано је да ваздух у затвореним просторијама може бити многоструко више загађен него спољашњи. Извјештаји Свјетске здравствене организације показују да данас у просјеку најмање 30% зграда у свијету има нездраву унутрашњу климу. Концентрације већине загађивача у затвореном простору често су десет или више пута веће него у вањском ваздуху. Изложеност загађеном ваздуху у затвореном простору други је највећи фактор ризика по здравље, одмах иза комбинације нечисте воде и лоших санитарних услова. Због тога је и ризик за здравље већи излагањем загађивачима у затвореном него на отвореном простору.

Нико није имун на изложеност загађивачима ваздуха у дужем периоду, што у стамбеним објектима и јесте случај. Утицај штетних материја у унутрашњем ваздуху доводи до разних обољења, које заједно именујемо као синдром болесне зграде. Нарочито су угрожене труднице, дјеца, старије особе и хронични болесници, посебно они који пате од респираторних или кардиоваскуларних болести.

sbs-2

Позивамо вас да прочитате интегрални текст који смо вам припремили с важним информацијама о главним загађивачима унутрашњег ваздуха, који доводе до појаве синдрома болесне зграде и с њим везаних обољења, како бисте изградили властиту свијест. Постоји много начина како бисте се заштитили и побољшали квалитет живота у свом дому, чак и ако здравствени симптоми нису сада видљиви или их не препознајете као узроковане синдромом болесне зграде, који данас изазива велику забринутост у свијету.

Стручњаци Института за заштиту и екологију Републике Српске ће детаљним прегледом и испитивањем свих појединачних загађивача дати аргументовану процјену степена ризика у складу с препорукама Свјетске здравствене организације, свјетским и домаћим стандардима и прописима, како бисте елиминисањем узрока спријечили здравствене проблеме узроковане синдромом болесне зграде.

Обезбиједите себи здрав дом. Немојте бити жртва синдрома болесне зграде!