Извор: екапија, 02. 12. 2008.

Помјерања старосне границе за увоз аутомобила из иностранства са садашњих седам на десет година, теретних возила и аутобуса са десет на 13 година, неће бити, јер у БиХ и без ове одлуке има превише возила старијих од десет година, тврди замјеник предсједавајућег Комисије за вањску трговину и царине Представничког дома парламента БиХ, Душанка Мајкић.
Она сматра да, без обзира што је из ЕУ стигао захтјев за дефинитивним укидањем старосне границе на увоз аутомобила и теретних возила, ова иницијатива ипак неће добити довољан број гласова у парламенту БиХ. С обзиром да је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању с ЕУ, БиХ није у могућности да новим царинским баријерама забрани увоз ових возила, али је, сматра Мајкићева, на увоз могуће утицати нецаринским мјерама, преноси Фокус.

„Велики број кућа за технички преглед возила у БиХ има јако добру опрему, али често се дешава да возило добије потврду да је исправно, иако није ни било на прегледу. У питању је тренутно стање у друштву да се позитивно оцијени и оно што је далеко од позитивног“, казала је Мајкићева.
Да би усвајањем иницијативе о измјени старосне границе за увоз аутомобила ниво безбједности саобраћаја у РС и БиХ био још нижи, сматра и члан Савјета за безбједност саобраћаја РС, Миленко Јаћимовић, уз објашњење да су возила старости од око десет година, експлоатацијом кочионих система, шасије, али и мотора, у таквој ситуацији да они више нису у могућности да остваре своју праву и пуну улогу.
„Возило је један систем дијелова, који има свој степен издржљивости. Када се неки дијелови истроше, они се могу замијенити, али резервни дијелови који су код нас у понуди, често су сумњивог поријекла и још сумњивијег квалитета. Дакле, што старија возила на нашем тржишту, то је теже остварити пуну исправност тих возила“, објаснио је Јаћимовић.
Иако је и сада присутно повећана загађеност ваздуха у градовима и индустријским зонама, према мишљењу в.д. директора Републичког института заштите, екологије и информатике, Предрага Илића, увоз још старијих возила додатно би погоршао квалитет ваздуха. Ипак, Илић рјешење види у увођењу нових контрола и закона у вези са издувним гасовима, којим би возила која не испуњавају прописане услове, без обзира на старост, избацили из саобраћаја.