Извор: Глас Српске (http://www.glassrpske.com) 18.08.2009.

Интензитет буке на подручју града Бање Луке је већи за 20 одсто од дозвољеног нивоа који је прописан Правилником о дозвољеном интензитету звука и шума и као такав негативно дјелује на живот грађана. Ово су резултати истраживања Института за заштиту и екологију Бање Луке у оквиру пројекта под називом „Стратегија смањења буке као фактора заштите здравља становништва и унапређења животне средине градова“.

Дипломирани инжињер машинства из Института Мирослав Рачић је нагласио да прекомјерна бука у граду негативно дјелује и на психофизичке активности.
– Бука је један од главних узрока смањења квалитета живота. Повећан ниво буке понајприје негативно утиче на концентрацију људи, изазива сметње при комуникацији те сметње при одмору – рекао је Рачић.
Он је нагласио да су најкритичнији дијелови на подручју града Бање Луке улице са великом фреквенцијом моторних возила.

– Истраживања су показала да је интензитет буке већи од дозвољеног у просјеку од 20 одсто. Институт је пројектом обухватио Булевар Живојина Мишића, улицу Краља Петра Првог Карађорђевића и Булевар цара Душана поред градске болнице, гдје је у вријеме мјерења за 15 минута улицом у дневном периоду прошло око 300 моторних возила – истакао је Рачић.

Према његовим ријечима, Институт за заштиту је био расписао тендер за мапирање буке у граду у вези са којим нема никаквог помака.

– Овом проблему треба посветити много више пажње. Сматрамо да је потребно извршити мапирање буке, јер би тиме и градске власти биле упознате са проблемима које изазива прекорачење нивоа буке – нагласио је Рачић.

Из Института за заштиту и екологију нагласили су да је неопходна израда мапе буке, која даје основне податке за потребна истраживања и праћења у подручју заштите од буке, изложености буци, поремећаја у вези са здравственим аспектима буке, као и нових облика и мјера заштите од буке.

Грађани се често жале на буку, али ону из бањолучких кафића, па Комунална полиција има пуне руке посла и када има потребе за интервенцију и када нема.

– Гласноћа музике из угоститељских објеката прописана је Законом о јавном реду и миру. Кафићи и ноћни клубови морају да имају добру звучну изолацију, да се придржавају прописаног радног времена и да се гласноћа музике не чује ван објекта послије 22 часа – кажу у Комуналној полицији.

 

Угрожен КЦ

Бука у животној средини назива се још и комунална бука која подразумијева буку која влада у стамбеним зградама и насељима.

– С циљем мјерења нивоа комуналне буке, један од објеката који се сматра угроженим је и Клинички центар у Бањој Луци. У болници се обавља велики број операција, послије чега пацијенти остају на лежању у болничким собама, које својим акустичким особинама не задовољавају основне услове, с обзиром на намјену и не пружају адекватне услове за опоравак пацијента – рекао је Мирослав Рачић.