У Невесињу је 24. априла 2013. године одржана јавна расправа о Студији утицаја на животну средину за пројекат изградње „Вјетропарк Трусина“ инсталисане снаге 51 MW у општини Невесиње. Студију је израдио Институт заштите, екологије и информатике из Бањалуке, а Влада Републике Српске додијелила је концесију невесињском предузећу „ЕОЛ ПРВИ“, д.о.о. у октобру прошле године. 

Vjetroelektrana Nevesinje

Јавној расправи су присуствовали вд директора Института заштите, екологије и информатике, Бања Лука доц. др Предраг Илић и Денис Међед, дипл. инж. технологије, стручни сарадник у Институту заштите, екологије и информатике, Бања Лука, те самостални стручни сарадник за екологију у Министарству просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Радојка Поповић, која је отворила јавну расправу о Студији утицаја на животну средину за пројекат „Вјетропарк Трусина“ инсталисане снаге 51 MW.

Наглашено је да је пројекат својим функционалним и техничким рјешењем потпуно безбједан у смислу утицаја на животну средину, те да је Инвеститор дужан да испоштује све мјере спречавања, смањивања и ублажавања евентуалних штетних утицаја на животну средину.

Основни разлог за избор предметне локације су резултати истраживања добијени на основу континуираног мјерења брзине, снаге и правца вјетра које је инвеститор „ЕОЛ ПРВИ“ д.о.о. у сарадњи са аустријским институтом Energie Werkstatt и београдским Институтом за мултидисциплинарне студије и истраживања, Београд вршио од децембра 2006. године, на локацији Трусина.

На основу прикупљених података и искустава стручњаци су предвидјели да се на овој локацији може изградити вјетропарк капацитета 51 MW са 17 вјетроелектрана. Истраживања на Трусини су показала изузетан потенцијал вјетра за производњу електричне енергије, те да је прикупљање потребне документације скоро завршено и најављен је почетак грађевинских радова у предстојећој сезони.

Вјетропарк Трусина могао би бити пуштен у рад у октобру 2014. године. Инвестиција је вриједна око 150 милиона марака.

Учесници у јавној расправи позитивно су оцијенили Студију утицаја истичући значај овог пројекта за општину Невесиње и упознали инвеститора са са постојећим потецијалима у области вјетроенергије на Моринама, Црвњу и Вележу.