Институт за заштиту и екологију Републике Српске представио је софтвер за прикупљање и обраду података за мјерење квалитета ваздуха, те опрему за мјерење чврстих честица у димним гасовима и за високонапонско испитивање електроизолационе заштитне опреме, укупне вриједности 60.000 КМ.

Министарство науке и технологије Републике Српске подржало је овај пројекат суфинансирањем половине вриједности софтвера и опреме.

Вршилац дужности директора Института Предраг Илић рекао је новинарима у Бањалуци да софтвер у сваком тренутку омогућава да се очита квалитет ваздуха на сајту специјално направљеном за те намјене и да се види да ли има загађења.

Илић је навео да је опрема за мјерење емисије честица из димњака прва опрема оваквог типа у Српској помоћу које се могу обављати такве активности.

Он је напоменуо да контролу емисије честица из димњака код великих система налаже законска регулатива минимално једном годишње.

Илић је истакао да је опрема за испитивање изолационе заштитне опреме за рад под високим напоном послужила и за обнављање лабораторијске опреме Института.

Помоћник министра за технологију Српске Биљана Војводић рекла је да ресорно Министарство сваке године расписује конкурс за подршку развоју нових технологија и да је надлежна комисија процијенила да пројекат, који је пријавио овај Институт, значајно може допринијети унапређењу нових технологија у Српској те је предложила суфинансирање.

Преузето са: www.srna.rs