У оквиру Првог позива за достављање приједлога пројеката Interreg VI-A IPA програма Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2021-2027, ЈНУ Институт за заштиту и екологију Републике Српске је као партнер учествовао у пројекту AllerShield (Strengthening Crossborder Solutions for Managing Allergenic Plants and Enhancing Climate Resilience), за област прилагођавања климатским промјенама и превенцији ризика од катастрофа и исти је прихваћен за финансирање.

Општи циљ AllerShield пројекта је успостављање и проширење система за праћење полена и спречавање даљег ширења алергених биљака и инвазивних страних врста. Превенција ширења ових биљака и унапређење система за праћење полена могу значајно смањити здравствене ризике за становништво и помоћи у адаптацији на климатске промјене. Водећи партнер је Завод за јавно здравство Задар, док су ЈНУ Институт за заштиту и екологију Републике Српске и Агенција за заштиту животне средине Црне Горе партнери на пројекту.

Ово је други пројекат одобрен у оквиру Interreg VI-A IPA програма Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2021-2027 и трећи пројекат Института у 2024. години који се финансира из фондова Европске уније.

Учешће ЈНУ Института за заштиту и екологију Републике Српске у пројектима финансираним из фондова Европске уније је веома значајно, јер то омогућава приступ значајним ресурсима и међународним мрежама за размјену знања и технологија. Такође, ово учешће јача капацитете Института за рад на значајним еколошким изазовима, стављајући га у центар значајних регионалних напора за одрживи развој и заштиту животне средине и отварају се нове прилике и јачање сарадње са нашим партнерима.