Одлична графика показује тренутно загађење ваздуха у свим дијеловима свијета, а један град из БиХ је други најгори град у Европи по квалитету ваздуха.

kvalitet-vazduha

Индустријски развој донио нам је много добрих ствари – већи стандард, више новца за образовање, бољу здравствену заштиту и још много тога, али једна од лошијих нуспојава је загађење животне средине, што је довело и до драстичног пада квалитета ваздуха у великом броју градова.

Пројекат AirVisual употријебио је податке Свјетске здравствене организације (WHO) о загађењу ваздуха и уз помоћ њих су направили атрактиван визуелни приказ загађења у сваком дијелу Земље. Ти подаци су запрепашћујући јер према њима 92 посто свјетске популације удише ваздух који је у већој или мањој мјери штетан за здравље, а од посљедица загађеног ваздуха годишње умре чак 7 милиона људи.

АирВиусалмап је досад прва карта која показује тренутне податке о загађењу ваздуха на 3D површину Земље, што значи да уз покрете мишом и зумирањем можете погледати колико је чист или загађен ваздух у мјестима у којима живите, или било гђе на свијету. Мјерна јединица којом се утврђује квалитета ваздуха и која се користи у графици су лебдеће честице, веће од 2.5 микрометара, које људи могу удисати.

Готово сви најзагађенији градови на свијету налазе у Азији, а предњачи ирански Забол с годишњим просјеком од 218 µg/m³ лебдећих честица (микрограма по кубном метру), што је дванаест пута више од нивоа коју препоручује WHO (18 µg/m³).  Слиједе Гвалиор у Индији са 176 µg/m³, Алахабад у Индији са 170 µg/m³, Ријад у Саудијској Арабији са 156 µg/m³ и Џубаил у истој држави са 152 µg/m³.

Што се тиче Европе, најзагађенији ваздух има македонско Тетово с 81 µg/m³, слиједи Тузла у БиХ са 65 µg/m³ лебдећих честица, а на трећем мјесту је Скопље с 45 µg/m³.

Детаљан приказ се може пратити на https://airvisual.com/earth и https://airvisual.com/world.

Подаци за Републику Српску за сада нису у бази AirVisual-а.